May 24, 2021

Ruotsissa opiskelu

By

Julkisessa korkeakoulussa suoritettavat opinnot ovat Ruotsissa ilmaisia kaikille pohjoismaiden kansalaisille, joten jos halukkuutta Ruotsiin lähdöstä riittää niin ei kuin reppu selkään ja matkaan. Tässä blogissa käyn läpi hieman Ruotsissa opiskelua ja blogin tarkoituksena on innostaa lukijaa sekä kertoa perusfaktoja sellaiselle, joka vasta miettii Ruotsissa opiskelun mahdollisuutta. Niille, joilla opiskelu Ruotsissa on jo konkreettisemmassa harkinnassa, suosittelen Norden- sekä maailmalle.net -sivustojen kattavia tietopaketteja. 

Mikä maa, mikä valuutta

Ruotsi lienee maana jokaiselle suomalaiselle suhteellisen tuttu. On kuitenkin paikallaan kerrata Ruotsista vielä muutama perustieto siltä varalta, että ne on jollain päässeet unohtumaan. Ruotsi on noin 10 miljoonan asukkaan valtio Suomen länsipuolella. Lännessä maan naapurina majailee Norja. Valuuttana toimii Ruotsin kruunu ja virallisena kielenä meille suomalaisille hyvinkin tuttu ruotsin kieli. Lisäksi maassa on viisi virallista vähemmistökieltä, jotka ovat saame, suomi, romani, mäenkieli ja jiddis. Ruotsin pääkaupunki on Tukholma. Muita merkittäviä kaupunkeja ovat esimerkiksi Malmö, Uppsala ja Göteborg. Ruotsin valtiomuoto on perustuslaillinen monarkia. Nykyisin kuninkaallisten rooli on kuitenkin lähinnä seremoniallinen. 

Suomalaiset opiskelijat länsinaapurissa

Ruotsi on ollut perinteisesti hyvin suosittu kohdemaa suomalaisille opiskelijoille. Opetushallituksen vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisia opiskeli Ruotsissa kyseisenä vuonna hieman yli kaksituhatta. Ainoastaan Iso-Britannia oli niukasti edellä suosiossa. Brexitin vaikutuksen johdosta on kuitenkin oletettavaa, että tulevissa tilastoissa Ruotsi tulee olemaan kaikkein suosituin kohdemaa. Opiskelemaan lähtöä Ruotsiin ovat perinteisesti helpottaneet pienehköt kulttuurierot, maantieteellinen läheisyys sekä kieli. Lisäksi Ruotsissa on merkittävä suomalaisvähemmistö. Myös tulotaso on historiassa vetänyt suomalaisia rakkaaseen länsinaapuriin. Nykyisin keskimääräinen tulotaso on kuitenkin hyvin lähellä Suomea. Alasta riippuen eroa tulotasossa on kuitenkin yhä. 

Hakeminen

Ruotsissa korkeakouluun hakeminen onnistuu Antagning -sivuston kautta. Sen avulla haetaan yhteishaussa yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Poikkeuksena englanninkieliset koulutukset joihin haetaan University admissions -sivuston avulla. Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa: keväisin ja syksyisin. Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin aloihin, joten tarkista tarkemmat alakohtaiset hakuajat esimerkiksi korkeakoulun omilta sivuilta, opinto-ohjaajaltasi taikka lähesty meitä yksityisviestillä, jotta voimme tarkistaa haluamasi alan yhteishaun aikataulun. Yleensä Ruotsissa ei järjestetä pääsykokeita, vaan ylioppilastodistus taikka päättötodistus sekä muut tarvittavat liitteet ovat sisäänpääsyn kannalta olennaisia. 

Vinkkejä ruotsin opiskeluun:

Quizlet

Katso ruotsalaisia sarjoja (esim. Solsidan)

Kuuntele ruotsia! Hyviä kuunneltavia ohjelmia löytyy muun muassa Ylen kanavilta. Lisäksi Spotifysta voit löytää Sveriges radion, joka on kelpo väline kuullun ymmärtämisen parantamiseen

Puhu ruotsia ystäviesi kanssa! Mikäli ruotsin taitoisia ystäviä ei löydy, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä ruotsinkielisiin järjestöihin ja kysyä juttelukaveria. 

Lue ruotsiksi! Ruotsinkielisen luettavan ei tarvitse välttämättä olla korkealentoista kaunokirjallisuutta, vaan jo lastenkirjojen taikka sarjakuvien lukeminen ruotsiksi kehittää kielitaitoasi ja totuttaa sinut entisestään kielen käyttöön.

Lisää tietoa Ruotsista ja siellä opiskelusta

Nettisivut: Studentum, Maailmalle, Norden

Podcast: Menesty Ruotsissa!, Opiskelemaan

Yhteishaku ruotsalaisiin korkeakouluihin: https://www.antagning.se/se/start (ruotsiksi), http://www.universityadmissions.se/ (englanniksi)